5.7.2017 13.00

Luotsien perustehtävä on Itämeren suojelu – Finnpilot luotsaa suuret purjelaivat Kotkaan ja Turkuun

Luotsauksen tehtävänä on meriliikenteen turvallisuus ja sujuvuus sekä ympäristövahinkojen ehkäisy. Viime vuonna luotsauksella estettiin 29 vakavaa onnettomuutta, joiden vaikutus herkälle meri- tai järviluonnolle olisi voinut olla tuhoisa.

Luotsaus on turvallisuuspalvelu, jota Suomessa tarjoaa Finnpilot Pilotage Oy. Noin kolmannes maamme satamissa käyvistä aluksista käyttää luotsia. Luotsi on aluksen päällikön neuvonantaja, joka tuntee suomalaiset väylät, olosuhteet ja satamat.

 ”Suomen aluevedet ovat matalat ja karikkoiset. Lähes kaikki satamat jäätyvät joka talvi. Nämä olosuhteet ovat maailman meriliikenteen haasteellisimmat. Luotsin tehtävä on suojata herkkää luontoa kuljettamalla alukset turvallisesti perille,” kertoo Finnpilotin kuljetusjohtaja Aki Marjasvaara.

Nykyluotsi käyttää luotsaustyössä apunaan iPadia, jossa mukana kulkevat karttaohjelmat, sähköposti ja mahdollisuus asiakaspalautteen keräämiseen. Laite herättää luotsin keikalle ja siihen tallentuvat luotsauksen eri vaiheet, myöskin luotsin ja asiakkaan arvio luotsin vaikutuksesta aluksen turvalliseen kulkuun. Kun päällikkö kuittaa luotsauksen päättyneeksi, laskutus lähtee liikkeelle automaattisesti. Oma työväline on myös luotsin tukena, jos aluksen laitteet pettävät.

Tall Ships Races -tapahtumissa luotsataan 10-15 alusta. Karikkoisella Saaristomerellä luotsaukset alkavat Utön edustalta, josta matkaa perille Aurajoelle on yli 50 mailia. Kotkassa luotsausmatka Orrengrundin edustalta kantasatamaan on 24 mailia.

Luotsien työhön pääsee tutustumaan molemmissa kaupungeissa. Kotkassa luotsivene löytyy kantasataman Itälaiturin päästä ja Turussa aivan Suomen Joutsenen keulan edestä. Luotsivene on avoinna yleisölle to-pe klo 12-20 ja la-su alkaen jo klo 10. Tervetuloa luotsien matkaan!

Finnpilot Pilotage Oy

Liikevaihto: 36,5 milj. euroa (2016)
Luotsausmäärät: 23 500 kertaa, 450 000 mailia (2016)
Henkilöstö: 327 luotsauksen ammattilaista
Kalusto: 34 nopeaa luotsivenettä, 28 jäissä kulkevaa luotsikutteria
Luotsiasemat: 21 asemaa rannikolla, Saimaalla ja saarissa
Asiakkaat: pääosin ulkomaisia varustamoja, 33 % meriliikenteestä
Palvelun taso: 26 ehkäistyä vakavaa onnettomuutta, asiakastyytyväisyys 6,8 (1-7)

 

Lisätiedot:
Kuljetusjohtaja Aki Marjasvaara, aki.marjasvaara@finnpilot.fi, puh. +358 50 3718212
Viestintäpäällikkö Sari Turkkila, sari.turkkila@finnpilot.fi, puh. +358 40 5263348

 
Luotsin blogikirja

Saaristomeren luotsi kertoo työstään.

  • 22.3.2018 Eislootse von Schärenmeer

    Otsikko mukailee Saksan television aikanaan Perämereltä tekemää dokumenttielokuvaa, jossa esiintyy legendaarisia kolleegojani Merenkulkulaitoksen karvalakki päässä. Viele Grüße nach Kemi. Jääherkkua on saatu maistaa täällä etelässäkin, ja kyllähän siinä...

  • 15.1.2018 Winter pending

    Pakkasukko on ottanut Etelä-Suomessakin homman haltuun vihdoin. Sisämaassa alkaa olla hanget korkeat nietokset, mutta etelärannikon saaristossa on edelleen synkkää kuin mörön pyllyssä. Viimeisin oikea jäätalvi oli etelässä toistaiseksi 2010, jolloin jäärännit...