29.11.2017 10.00

Finnpilot valaisee Harmajan majakan Suomi 100 –juhlan kunniaksi

Finnpilot haluaa Harmajan valoteoksella kunnioittaa juhlapäivää ja kertoa merenkulkijoiden arvokkaasta työstä 100-vuotiaan Suomen historiassa. Harmajalle rakennetaan viikoksi 4.-11.12. valot, joilla majakan kivijalka valaistaan Suomi 100 –tunnuksilla. Toinen tunnus näkyy etelään Helsingin rannoille ja toinen merelle päin tervehdyksenä kaikille merellä kulkeville ja matkustaville.

”Harmajan luotsiasema on ensimmäinen asutus, jonka laivat ohittavat matkallaan Kustaanmiekan salmen kautta Helsinkiin. Tämä antaa meille hienon mahdollisuuden tervehtiä 100-vuotiaaseen Suomeen saapumassa olevia laivoja”, toteaa Finnpilotin kuljetusjohtaja Aki Marjasvaara.

Luotsaus Suomessa täytti 320 vuotta viime vuonna. Nykyinen luotsausyhtiö Finnpilot Pilotage Oy on Suomen vanhimpia edelleen toimivia organisaatiota. 

”Olemme olleet monessa mukana, mutta tällaista valaistusta emme mekään ole koskaan vielä ole toteuttaneet.” Valoteoksen toteutuksesta vastaavan Revoltti Experiencen luova johtaja Mika Haikonen painottaa, että Harmajan valoteos tulee olemaan alttiina arvaamattomille sääoloille, joten laitteiden on oltava todella kestäviä ja luotettavia.

”Finnpilotilla on 21 luotsiasemaa, joista neljä sijaitsee saarilla eli Harmajalla Helsingin edustalla, Orrengrundissa Loviisan edustalla ja Saaristomerellä Isokarissa ja Utössä. Luotsiaseman paikka valikoituu aina liikenteen solmukohtaan, josta on tehokkainta hoitaa laajankin alueen luotsaukset,” kertoo kuljetusjohtaja Marjasvaara.

3,6 km Suomenlinnan eteläpuolella sijaitsevalla Harmajan saarella on ollut majakka ja luotsiasema jo 1800-luvulta lähtien ja pooki jo 1500-luvulla. Harmajan majakka ja Suomenlinnan kirkontorni ovat linjamerkkejä, joiden avulla merenkulkijat ovat koko Suomen itsenäisyyden ajan ottaneet ulkomereltä turvallisen suunnan kohti Helsinkiä.

Harmajan Suomi 100 –valoteos rakennetaan maanantaina 4.12. ja se on nähtävissä 11.12. saakka. Teos on osa Suomi 100 -ohjelmaa.

Lisätiedot

Kuljetusjohtaja Aki Marjasvaara, puh. +358 503718212, aki.marjasvaara@finnpilot.fi. Finnpilot Pilotage Oy
Luova johtaja Mika Haikonen, puh. +358 40 702 7788, mika@revoltti.fi, Revoltti Experience

Faktoja:

Harmajan majakan omistaa Liikennevirasto ja maa-alueet sekä luotsiaseman Finnpilot.
Harmajan luotsiasemalla työskentelee 10 luotsia, 10 luotsikutterinhoitajaa ja emäntä. Asemalta luotsataan kaikkiin Helsingin satamiin: Eteläsatamaan, Länsisatamaan ja Vuosaareen. Finnpilot luotsaa vuodessa noin 24 000 kertaa ja noin 450 000 merimailia. Tästä Harmajan osuus on hieman alle 10 %.

www.luotsauksenhistoria.fi
www.finnpilot.fi

 
Luotsin blogikirja

Saaristomeren luotsi kertoo työstään.

  • 5.10.2018 Mikä on turvallista?

    Jaa, syksy saa. Lehti puussa kellastaa ja hyöky meren ärjyvän rantaan voimalla paukahtaa. Trallalaa. Onneksi opiskelin merenkulkua, enkä kultturiantropolologiaa. Jään Räikköselle haikurunoudessa. Muun muassa. Ennustan: kohta ripsahtaa ensilumi. Se on jokin...

  • 25.9.2018 Kehittämättömyydessänsä

    Hei taas. Toivottavasti ette kyllästy, kun olen jatkuvasti äänessä. Onkohan siitä nyt jo monta vuotta, kun päätettiin olla digitalisaation edelläkävijöitä ja ihan maailman kärjessä kaikissa älykkäissä asioissa? Viisi viiva kymmenen ehkä. Se on sinänsä hieno...